deelauto

Sinds januari opereert Studiebureau Jonckheere vanuit zijn cohousing- en coworkingplek in de Torhoutse Steenweg. Het baanbrekende project kreeg van bij de eerste steenlegging de volledige steun van de omwonenden. Met enkele nieuwe initiatieven wil het ontwerpbureau die band nu nog versterken. “Via een autodeelsysteem zullen buurtbewoners gebruik kunnen maken van onze pas aangekochte elektrische wagen. Het is een van de vele initiatieven die voor een warme buurt moet zorgen”, stelt Koen Jonckheere, zaakvoerder van Studiebureau Jonckheere. 

Studiebureau Jonckheere werd in 1959 opgericht door Amand Jonckheere. Huidig zaakvoerder Koen Jonckheere stapte in 1992 in de zaak en recent kwamen Filip Algoedt en Bart Deschaght er als nieuwe vennoten bij. Samen bouwden ze het bureau uit tot een gerenommeerde speler voor advies, planning, ontwerp en opvolging van infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten in heel Vlaanderen. Daarbij zet het sterk in op een duurzame, verantwoorde manier van bouwen, met een slimmer ruimtegebruik. 

Koen Jonckheere: “Onze eigen cohousing- en coworkingplek vertaalt eigenlijk perfect waar we voor staan. Hier gaan functies als wonen, werken en ontmoeten naadloos in elkaar over. Zo huisvesten onze drie huurappartementen vier bewoners. Zij delen met elkaar de leefruimte en de keuken. Die keuken mogen ook onze medewerkers gebruiken. Dat samenwonen creëert alvast een leuke dynamiek. Zeker de bewoners genieten van de sociale meerwaarde, maar ook voor onze werknemers werken de onderlinge contacten inspirerend.”

Een elektrische auto voor de buurt

De vier nieuwe bewoners werden intussen ook door de buurt warm onthaald. “Dat verbaast me niet. Het project kon van bij het begin op hun steun rekenen. We hebben de buurt ook altijd nauw betrokken en we nemen ook heel wat initiatieven om die betrokkenheid verder te verhogen. Zo kunnen bewoners vanaf vandaag gebruikmaken van een van onze elektrische wagens. Daarvoor zijn we een samenwerking aangegaan met het elektrisch autodeelsysteem van de burgercoöperatie CoopStroom.”

Ook het stadsbestuur ondersteunt het initiatief. “In Brugge geloven we sterk in deelwagens en elektrificatie. Deze deelwagen is dan ook een mooi voorbeeld van hoe zowel bedrijven als Bruggelingen zich kunnen inzetten voor het klimaat en een duurzaam, leefbaar Brugge. Bovendien toont het aan dat investeren in duurzame mobiliteit loont want bedrijven kunnen op deze manier ook iets bijverdienen. Hoe meer de wagen immers wordt gebruikt, hoe sneller de investering in de wagen wordt terugverdiend. Het project zal ongetwijfeld een inspiratie vormen voor andere bedrijven die meer willen inzetten op duurzame mobiliteit. Het na de kantooruren delen van wagens, laadpalen met de buurt is immers de toekomst”, besluit burgemeester Dirk De fauw. 

Ook een plantenruilkast en een AED-toestel

Naast een wagen voor de buurt, werd er aan cohousing Zevenbergen recent ook een AED-toestel en een ruilkast voor planten geplaatst. “De ruilkast komt er op initiatief van twee bewoners, die in hun vrije tijd plantjes kweken. Het opzet blijft eenvoudig: wie plantenoverschotten kwijt kan of zijn collectie groen wil uitbreiden kan er terecht om een plantje in te brengen en een nieuwtje op te halen. Het initiatief is alvast een succes. Niet alleen vliegen de plantjes de deur uit, het creëert ook een gevoel van samenhorigheid. Op die manier bouwen wij mee aan een warmere buurt, waar ontmoeting centraal staat.”